© 112-Media Utrecht
Foto: Justin Egberts

In 2018 is Woerden al bijna twintig keer opgeschrikt door een autobrand. Iedere keer als je naar bed gaat met de hoop dat er niet nog een auto in vlammen is opgegaan, word je toch weer wakker met het nieuws dat er wéér een auto is uitgebrand, en dat is vreselijk om te lezen. Elke autobrand is er een te veel, want de impact ervan is gigantisch. Natuurlijk voor de slachtoffers, die vaak de auto waarmee ze hun kinderen naar school brengen, naar hun werk gaan, de boodschappen doen, voor hun neus zien verdwijnen. Maar ook voor de mensen in de buurt, voor alle inwoners in onze gemeente. Zo voelen we ons steeds minder veilig. Nu oud en nieuw ook in aantocht is, is het niet gek dat veel inwoners zich extra zorgen maken.

Een ding is dan ook duidelijk: dit soort laffe daden accepteren we in Woerden niet. Daarom heeft de Woerdense VVD gisteravond vragen gesteld aan de burgemeester en wethouders over de maatregelen die worden ondernomen om de autobranden tegen te gaan. Die vragen werden gelukkig heel uitgebreid beantwoord. De gemeente, politie, brandweer en het Openbaar Ministerie werken samen keihard om de daders te pakken, zodat ze worden bestraft en er een eind komt aan deze on-Woerdense toestanden. Dat staat misschien niet in de krant, en dat is logisch: mensen die zo laf zijn om de auto van een ander in brand te steken, verdienen eigenlijk geen podium.

Uit de antwoorden op de vragen van de Woerdense VVD bleek dat tijdens de jaarwisseling zoals ieder jaar extra politie, brandweer en handhaving wordt ingezet en er gesprekken lopen met Defensie over de inzet van bijvoorbeeld een drone.

De Woerdense VVD staat vierkant achter de aanpak van de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie. Daarom heeft de hele gemeenteraad dat gisterenavond op initiatief van het CDA ook in een motie uitgesproken. Daarnaast heeft de raad in dezelfde motie aan het college gevraagd om goede nazorg te verlenen aan de slachtoffers, mensen in de buurt en inwoners van onze gemeente. We hebben als politiek, media en inwoners maar één verantwoordelijkheid: de handen ineen slaan om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze on-Woerdense toestanden.