Woerden betaalbaar houden met zo laag mogelijke belastingen.

Belastingen.

Bij een gezonde gemeente horen ook de financiën op orde te zijn. In Woerden zijn ze dat helaas al langere tijd niet. De komende jaren gaan we daar hard aan werken. Simpelweg de belastingen verhogen vinden we geen oplossing. Belastinggeld moet eerst worden verdiend door onze ondernemers en inwoners, voordat de gemeente het kan uitgeven. Daarom gaan we er zuinig en verstandig mee om. De belastingen houden we zo laag mogelijk. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan ook in Woerden onder hoge druk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van belastinggeld.

De woonlasten voor Woerdenaren blijven zo laag mogelijk. De laatste jaren zijn de woonlasten al fors verhoogd, vooral om tekorten bij de gemeente op te lossen. Dat vinden we verkeerd. Als de gemeente de begroting niet sluitend kan krijgen, moet serieus worden bekeken waar we minder kunnen uitgeven. Het verhogen van de ozb, rioolheffing of parkeertarieven is altijd de laatste optie, als het écht niet anders kan zonder te bezuinigen op dingen die voor inwoners en ondernemers belangrijk zijn.

We willen de ozb de komende jaren niet verder verhogen dan met de inflatiecorrectie. De ozb is in de afgelopen vier jaar elk jaar verhoogd. Daardoor wordt in onze gemeente wonen duurder en houden Woerdenaren minder over in hun portemonnee. Geld dat ze ook niet meer kunnen uitgeven bij onze lokale ondernemers. Daarom willen we niet nog een keer een stijging van de ozb. We kijken elk jaar of het lukt om de belastingen te verlagen.