Op donderdag 7 november debatteerde de Woerdense gemeenteraad over de begroting voor het komende jaar. Het college van B&W moest om die begroting sluitend te krijgen een gat van zo’n 7 miljoen dichten. Dat gebeurt in 2025, mede door inzet van de VVD, voor het eerst in zes jaar niet door het verhogen van de ozb bovenop de inflatiecorrectie. Volgens ons kan dat ook niet anders: wéér een lastenverzwaring was met 1000 woorden nog niet uit te leggen geweest.
Lees hier de volledige Algemene Beschouwingen van fractievoorzitter Florian van Hout
Ozb-verhogingen waren onnodig
In de begroting wordt op meerdere gemeentelijke taken bezuinigd, maar het college heeft ook gekeken of het ‘lucht’ uit de begroting kon halen. Daarmee worden begrotingsposten bedoeld waarvoor jaarlijks geld werd gereserveerd dat niet volledig werd uitgegeven. Die zoektocht leverde het college zo’n 3 miljoen op. De VVD vindt dat niet iets om luchtig over te doen.
Onze fractievoorzitter Florian van Hout: ‘Sinds 2018 heeft de gemeente élk jaar de lasten voor inwoners en ondernemers verzwaard. Ten opzichte van zes jaar geleden betalen Woerdenaren met deze begroting erbij 53% meer ozb. Terwijl nu blijkt, zoals wij al langer zeggen, dat er wel degelijk ruimte was om te besparen. Inwoners en ondernemers hebben dus de rekening gekregen, omdat het college en de meerderheid van de raad geen keuzes durfden te maken.’
Eindelijk naar uitgaven kijken
Omdat deze 3 miljoen niet voldoende was om de begroting sluitend te krijgen, wordt nu ook op andere posten bespaard. Daarbij zijn investeringen in veiligheid en de aanpak van ondermijning tot opluchting van de VVD overeind gebleven. Er kan met iets minder budget hetzelfde worden gedaan. Eerder besloot de gemeenteraad al om de komende jaren minder in grote projecten te investeren. Hoewel de VVD blij is dat die stappen nu worden gezet, hebben we er wel heel lang op moeten aandringen.
Florian: ‘Het is echt goed nieuws dat we met elkaar eindelijk doordrongen zijn van de noodzaak om te gaan besparen. We hoeven ook niet álles te doen: een sterke lokale overheid die de basis op orde heeft is iets anders dan een grote overheid met nog grotere ambities.’
Een plan B bij bezuinigingen op jeugdzorg en Wmo
Een groot deel van de bezuiniging is wel in de boeken gezet, maar nog niet zomaar behaald: het college wil 2,2 miljoen minder uitgeven aan de jeugdzorg en de Wmo. Dat zijn echter zogenaamde ‘openeinderegelingen’, wat betekent dat de gemeente altijd moet betalen, ook als er meer kosten worden gemaakt dan in de begroting is voorzien. De kosten voor de jeugdzorg zijn tot nu toe elk jaar flink gestegen. We staan volledig achter deze inzet van het college, want doorgaan op deze weg is onhoudbaar. Maar besparen op openeinderegelingen is risicovol. Daarom willen we dat er een plan B komt, voor als het niet lukt. Daar diende de VVD donderdag een voorstel voor in. De wethouder beloofde daarop als het moeilijk blijkt de besparingen te halen eerst naar alternatieve bezuinigingen te zoeken in het zogenaamde sociaal domein. Als dat niet haalbaar is, komen andere bezuinigingen in beeld en pas als laatste het betalen van het tekort uit de gemeentelijke spaarpot.
Voor 2026 ook pijnlijke maatregelen op tafel
Nu is al bekend dat de gemeenteraad het komende jaar nog verder zal moeten bezuinigen: in 2026 blijft inclusief de nu genomen maatregelen nog een tekort van 6 miljoen over. De VVD wil dat daarvoor alle opties op tafel komen, inclusief de pijnlijke maatregelen. Een nieuwe lastenverzwaring is daarbij voor ons geen optie. We moeten echt naar de eigen uitgaven van de gemeente kijken.
Daarom kwam de VVD-fractie met een voorstel om de zogenaamde ‘cyclische investeringen’ – die jaarlijks terugkeren en waar bijvoorbeeld de uitgaven aan openbare ruimte, ICT op het gemeentehuis en schoolgebouwen onder vallen – onder de loep te nemen. Het beleid onder die investeringen is niet gemaakt met de financiële situatie van de komende jaren in het achterhoofd. We willen weten hoeveel geld nodig is om de basis op orde te krijgen en te houden, en wat extra’s zijn.
Naar aanleiding van dit voorstel kwam het college met de belangrijke toezegging met de gemeenteraad te gaan bekijken hoe deze investeringen ‘herijkt’ kunnen worden en op welke termijn. Specifiek voor de investeringen in schoolgebouwen heeft het college in reactie op ons voorstel aangekondigd de herijking begin 2025 te gaan starten.
Overige voorstellen
De VVD diende daarnaast nog andere moties in. Zo deden we het voorstel om ons voor te gaan bereiden op het afschaffen van de voorrang op sociale huurwoningen voor statushouders, nu een landelijk verbod daarop is aangekondigd.
Ons raadslid Simone diende een motie in om niet vooruit te lopen op nationale besluiten over het opwekken van duurzame energie na 2030. Het kabinet zet namelijk vol in op wind op zee en de bouw van kerncentrales. Daarmee is nog niet gezegd dat we na 2030 onze energie in Woerden uit zonnepanelen en windturbines halen.
Met een laatste motie wilden we binnenstadondernemers voortaan beter betrekken bij besluiten over parkeertarieven en belastingen die ondernemers in de binnenstad raken. Deze en de twee andere moties haalden het helaas niet.